Tekstschrijvers kunnen geen content maken

‘Wij willen het bloggen uitbesteden aan tekstschrijvers. Hema doet het ook’, argumenteert de man aan de telefoon. ‘Waarom kun je niet gewoon even een paar blogjes voor ons schrijven?’

Ik vertik het. Ik ga niet voor jou bloggen en ik weiger om een beetje te googelen op een onderwerp en daar dan een leuk blogartikel over in elkaar te flansen. Bloggen uitbesteden is net zo raar als een bezoek aan je ouders uitbesteden. Het gaat namelijk om jou, je bedrijf en je verhaal.

Content, content, content

Online scoren vergt content, content, content, zeggen de marketeers. Zij hebben makkelijk praten, want zij maken zelf geen content. Dat kan niet. Ja, je leest het goed. Marketeers, office managers, socialmediaexperts, SEO-deskundigen, tekstschrijvers of copywriters, vormgevers en webbouwers kunnen namelijk geen content maken. Per definitie. Want bloggen is een samenspel waarin heel veel kennis en vaardigheden bij elkaar komen. Maar content kan alleen komen van je kenniswerker, je consultant, je specialist. Al die anderen kunnen de content hooguit vormgeven op een manier die werkt online.

tekstschrijvers kunnen geen content maken

Marketeers

Marketeers kunnen onderzoeken in welke onderwerpen jouw doelgroep geïnteresseerd is. Ze weten wat het goed doet in de media. Ze kunnen je ook helpen met een planning. Of suggesties doen voor onderwerpen en insteken. Ze weten welke data belangrijk zijn voor je doelgroep. Ze helpen je dus je doelgroep te kiezen.

Office managers

Office managers kunnen de input voor je blog verzamelen en mensen achter de broek zitten. In de waan van de dag denkt niet iedereen aan het leveren van input. Maar office managers hebben dan overzicht en weten waar iedereen mee bezig is.

Daarbij zijn office managers vaak de eerste van je bedrijf die iemand spreekt. Zij kennen dus de klachten, de vragen en de uitdagingen van je doelgroep. Vraag daarom aan je office manager naar onderwerpen die je doelgroep waardeert. Vraag hen zo mogelijk hier een lijst van bij te houden: het zijn de beste onderwerpen voor je blog.

Socialmediaexperts

Socialmediaexperts weten welk platform voor jouw doelgroep het beste is, weten precies wat daar het beste scoort en wat je het beste kunt doen. Ze kennen de mogelijkheden en de relatie met vindbaarheid. Ze kunnen je content plaatsen of inplannen.

SEO-deskundigen en -tekstschrijvers

SEO-deskundigen weten welke zoekwoorden slim zijn en welke niet. Ze weten waar je die moet plaatsen in je blog en in je social media. Ze weten precies wat er scoort bij zoekmachines en wat je absoluut niet moet doen.

In mijn artikel over SEO-tekstschrijvers leg ik uit waarom je die al helemaal niet moet hebben.

Tekstschrijvers

Tekstschrijvers of copywriters kunnen jouw input vertalen naar een verhaal dat lekker leest. Daarbij houden ze rekening met wat andere deskundigen hen influisteren. Ze kunnen je eigen mensen of je klanten interviewen. Jouw bij elkaar geschraapte input tot een goed lopend stuk breien. Je teksten redigeren. Concrete tips geven.

Vormgevers en webbouwers

Vormgevers ontwerpen je huisstijl. Ze passen die toe op je website, al dan niet met hulp van webbouwers. Ze zorgen dat je blogartikel illustraties krijgen die ook in dat geheel passen. Daardoor krijgt je doelgroep het gevoel dat jouw bureau bij hen past.

Wat kun je wel uitbesteden?

Je kunt natuurlijk wel een gastblog laten schrijven door iemand met wie je veel samenwerkt, een klant, een leverancier of zelfs een beroemdheid die een relatie met je vak heeft. Maar dan noem je het expliciet een gastblog. En dat zijn uitzonderingen.

Laat tekstschrijvers interviewen

Voor veel abonnees interview ik medewerkers, directeuren en klanten. Want dan gaat het over het echte verhaal en de ervaring met jouw bedrijf. Je eigen ‘content’. Bedenk dat een klein bedrijf met vier mensen al gauw een blog vol heeft als iedereen elk jaar drie artikelen schrijft. Een keer per jaar een dag bij elkaar komen onder de bezielende leiding van een blogexpert (mij bijvoorbeeld) en je hebt drie blogartikelen. Die zal ik dan met liefde voor je redigeren.

Lever tekstschrijvers jouw content

Maar de content moet van de experts komen. Of ze die nu in een interview geven, op een kladje hebben geschreven of in juridisch abstracte taal hebben opgesloten. Ik maak er wel chocola van. Maar jouw mensen dragen het aan. Ik ga niet in op verzoeken ‘schrijf even een artikeltje over leiderschap’. Dat wil niet zeggen dat ik daar niets over weet. Want ik heb vijf jaar leiding gegeven, een tweejarig leertraject erover gevolgd en vijf jaar advies erover gegeven. En ik heb 22 jaar leiding ontvangen, als ik mijn opleidingen niet meetel.

Het gaat om jou en je bureau

Maar dan wordt het niet een tekst die werkt voor jou en jouw bureau. Dan wordt het mijn verhaal. Wat dus niets zegt over de diensten die jij levert, de insteek die jij kiest, de waarden waar jij voor gaat, de filosofie van jouw bureau, de persoonlijkheid van jouw mensen en de toegevoegde waarde van jouw diensten.

Een blog onderscheidt jou en je bedrijf

Met een blog kun jij je onderscheiden van al die anderen die precies hetzelfde doen. O, doe jij het net even anders? Daarom dus. Want jij hebt een eigen visie, een eigen werkwijze en een eigen signatuur. Vooral als je zzp’er bent. Veel grote bedrijven geven een vermogen uit om een persona te creëren om net te doen alsof ze hun klanten persoonlijk behandelen. Als zzp’er kun je niet anders. Dat is je kracht! Zorg dan dat je blog ook die persoonlijke behandeling krijgt. Met bloggen uitbesteden geef je die troefkaart uit handen.

Meer medewerkers? Beter!

Ben je een groter bedrijf met een aantal medewerkers? Dan laat je elke medewerker bloggen. Juist ook de receptionist of wie er ook in de front office zit. Dat zijn namelijk de mensen die het gezicht en de stem van je bedrijf vormen. Met al je uitvoerenden vorm je een divers bedrijf met diverse capaciteiten. Toon die diversiteit, het is je kracht!

Een blog maakt de ervaring specifiek

Bloggen uitbesteden zorgt dat je onderwerp wel aan bod komt en je kunt het zelfs laten optimaliseren op zoekwoorden. (Tussen haakjes, zorg er dan voor dat die zoekwoorden wel specifiek voor jouw bedrijf relevant en onderscheidend zijn. Kies ze niet willekeurig maar laat een deskundige uitzoeken wat de beste zoekwoorden zijn op basis van een goed doelgroeponderzoek.)

Maar een blog dat willekeurige tekstschrijvers schrijven over jouw vak, gaat dus niet over jouw aanpak. Het is dus niet onderscheidend.

Waarin onderscheid ik mij als tekstschrijver?

Toevallig ben ik onderscheidend in deze overtuiging. Veel bloggers zijn het hier niet mee eens. Dit blogartikel kan een ander dus niet zo gemakkelijk voor mij schrijven.

Deel deze pagina