Het is toch al een keer gezegd?

Veel beginnende bloggers aarzelen: Wat heb ik nou te vertellen? Wat kan ik nou nog toevoegen? Ik vertel toch niets nieuws? Het is toch al een keer gezegd?

(leestijd 3 min.)

het is toch al een keer gezegd

Nou en?

Ja. Alles is al een keer gezegd. Maar stel je voor dat niemand meer iets zou zeggen of schrijven wat niet al een keer gezegd is. Doodse stilte zou over de aarde waren. Zelfs dit is al eens gezegd.

Iedereen zegt wat al een keer gezegd is

Op Facebook aarzelen velen geen moment om voorspelbare, obligate of loze kreten toe te voegen aan de reeks opmerkingen die er al staan. Op heel internet stikt het van de citaten van de groten en minder groten der aarde.

Of zoals Omdenken het formuleert: “Het zou erg stil zijn in het bos als alleen de beste vogel zou zingen en de rest zou luisteren.”

Jij moet het zeggen

Om je te onderscheiden, om zichtbaar te zijn en om je autoriteit te doen blijken, moet je je laten horen. De groten der aarden waren zelden de eersten die iets zeiden, maar ze zeiden het zo, zoals nog niemand het had gezegd. Ze zeiden het en ze werden gehoord. Als jij je wilt onderscheiden, zul je je moeten uitspreken. Als ze je googelen, moeten ze vinden wat jij te zeggen hebt. Anders besta je niet.

Grote schrijvers herhalen wat al een keer gezegd is

Net las ik Mythos van Stephen Fry, een briljante vertelling in zijn eigen woorden van de Griekse mythen. Voor hem hebben Shakespeare, vele Romeinen en Grieken dat ook al eens opgeschreven. Gelukkig dachten Shakespeare en Fry niet ‘Het is toch al een keer gezegd’.

‘Ik hou van je’ is ook al een keer gezegd

Dagelijks zeg ik tegen man en zoon ‘Ik hou van je’. Ja, dat heb ik al vaker gezegd en voor mij bijna iedereen die ooit geleefd heeft. En toch kan ik het niet vaak genoeg zeggen.

Ik zeg wat al een keer gezegd is

Wat ik jou als mijn doelgroep vertel, kun je ook bij anderen horen. Maar dan in net even andere woorden, in een net even andere context, met een net even andere draai. Bovendien lees jij dit artikel, en niet die andere schrijfsels.

Beter gezegd

Natuurlijk zijn de briljante teksten als van Shakespeare beter dan die van een willekeurige ander. Maar dat maakt de andere verwoordingen van de Griekse mythen niet overbodig.

Onderscheidend geformuleerd

Natuurlijk kan de één zich beter onderscheiden met teksten over bloggen dan de ander. Voor mijn gevoel vertel ik gewoon wat ik weet, maar ik hoor van mensen die mij volgen dat ze nou net mijn toon zo prettig vinden. Anderen vinden de manier waarop ik het vertel juist vreselijk en zoeken hun heil elders. Prima, op ieder potje past een dekseltje. Kennelijk schrijf ik toch onderscheidend, al ben ik daar zelden mee bezig.

Je hebt het zelf al een keer gezegd

Iedere ouder weet dat één keer iets zeggen nooit genoeg is. Marketeers weten dat de kracht van de boodschap in de herhaling zit. Soms vertel je het zelfde in een andere context, voor een ander publiek, in andere woorden of gewoon omdat het zo’n mooi verhaal is. Dat mag. Graag zelfs. Want soms hoor ik dezelfde boodschap in een andere context, op een ander moment in mijn leven of net met woorden die mij meer raken. Soms heb ik de eerste keer gewoon niet goed geluisterd. De Griekse mythen kan ik ook eindeloos herlezen. Theaters spelen telkens opnieuw dezelfde Shakespeare-verhalen. Romeo en Julia worden telkens opnieuw verteld tegen een andere achtergrond.

Laat je niets zeggen

Dus als je iets –wat dan ook- aan het schrijven bent en iemand heeft het gore lef om te zeggen dat het niets nieuws is, negeer die opmerking dan.

Een citaat dat Haasse al een keer gezegd heeft

Ik citeer graag Hella Haasse, mijn literaire held. Zij heeft dit al eens geschreven in haar boek De Meester van de Neerdaling en ik heb het al eens geciteerd in mijn boek Geen regen van betekenis. Alleen al omdat ze het zo prachtig mooi gezegd heeft. Daarom hier nog eens:

“Ik wil geloven dat niets verloren gaat, dat er een zin is. (…) wie weet welke trillingen de arbeid van formuleren wekt, hoe moeizaam de woorden ook in mij opwellen.”

Wat zeg jij?

Een Indiase wijsheid geeft deze richtlijn: “Is het aardig, is het nodig, is het waar? Zeg het alleen als je op ten minste twee van de drie ‘ja’ kunt antwoorden.”

Dus laat je niet tegenhouden en zeg wat je te zeggen hebt binnen die voorwaarde. Dus hou je mond als je alleen maar kunt zeggen dat het al een keer gezegd is, want dat is misschien wel waar, maar niet aardig en zeker niet nodig.

Deel deze pagina