Content creëren op kleine schaal? Klein is je kracht.

‘Was ik maar een groot bedrijf’, zegt iemand uit mijn onderzoek tegen me. ‘Grote bedrijven hebben een complete afdeling communicatie. Ik moet mijn marketing en communicatie in gestolen tijd doen.’ Een bedrijf zonder communicatieafdeling moet op kleine schaal content creëren. Een korte handleiding.

Leestijd: 4 minuten

Kleine schaal: authentieke persoonlijkheid

Grote bedrijven vragen zich af: ‘Hoe kan ik persoonlijk overkomen terwijl ik mijn marketing en communicatie gedelegeerd heb naar één afdeling?’ Je mag dan persoonlijkheid hebben als adviesbureau op kleine schaal, intussen heb je vaak geen complete afdeling marketing tot je beschikking. Content ontwikkelen, produceren en delen moet je inderdaad ‘in gestolen tijd’ doen. De man uit mijn onderzoek ziet al een oplossing. Want daarna vraagt hij: ‘Hoe kan ik slim gebruik maken van de mogelijkheden van de technologie?’

Technologie helpt, maar doet niet het werk voor je

Technologie is een deel van de oplossing. Met de planningstools voor social media kun je vooruit werken; denk aan Recurpost, Tweetdeck, Hootsuite, Mailchimp, ingebouwde planning in WordPress en op LinkedIn. Maar dat moet nog steeds in gestolen tijd. En techniek kan vooralsnog geen content creëren (al kan die je daar wel bij helpen, zoals Chat GPT).

Iedere medewerker telt

Werk je zelfstandig, betrek dan ook je virtual assistant of andere professionals die je inschakelt of met wie je samenwerkt.

Elke consultant kan bijdragen aan die content. Juist in een klein bureau. Laat hen persoonlijk bloggen over een project: dat ís op kleine schaal content creëren. Voor de content huur je geen tekstschrijvers in. Je bent namelijk authentiek, iets waar die grote bureaus enorm jaloers op zijn.

Ook je volgers op social media groeien gestaag, juist als je medewerkers ook over hun werk posten op hun eigen account. Ik zie het bij al mijn klanten die op kleine schaal beginnen.

Je website levert terugkerende en nieuwe klanten

Je weet dat jij je website nodig hebt om oude klanten vast te houden, huidige klanten over je complete portfolio te informeren en nieuwe klanten te binden. Alleen op dit moment merk je daar nog niet veel van. De oorzaak? Continuïteit. Niet je kleine schaal. Niet de kwantiteit.

Dus begin niet met dagelijks posten en wekelijks bloggen als je weet dat je dat niet volhoudt. Maar zorg wel dat je doelgroep minstens maandelijks iets van je hoort of ziet. En dan zijn de mail en je website betrouwbaarder dan de algoritmen van social media.

Continuïteit, juist op kleine schaal

De verleiding is om je website één keer een flinke make-over te geven en er dan weer een paar jaar klaar mee te zijn. Maar een website vergt onderhoud. Juist als de zaken zó goed gaan, dat je er eigenlijk geen tijd voor hebt. Je website is de lifeline in de relatie met je klant. Een relatie onderhoud je online via alle kanalen die je hebt: je website, mailing en social media.

Daarvoor moet je continu content creëren. Dat hoeft zeker niet allemaal geschreven te zijn; afwisseling is juist goed, bijvoorbeeld met video’s. podcasts, beeld, citaten, infographics. Kies de vormen die jou het beste passen en het minste moeite kosten.

Maak een plan met bijvoorbeeld een maandelijks blogartikel. Als je een voorraadje hebt, maak je een lijst die je met copy-paste op social media kunt plaatsen, al dan niet met een planningtool (ik doe het in Excel). Combineer dat eventueel met andere soorten posts en plaats die een paar keer per week op LinkedIn. Die lijst kun je rustig rouleren; niemand ziet al je posts en herhaling is de kracht van de boodschap.

Stuur minimaal maandelijks een mailing of nieuwsbrief met een link naar je artikelen op je website.

Natuurlijk ondersteun je dat met persoonlijk contact waar mogelijk, maar je kunt niet elke maand met je hele doelgroep koffie drinken. Het voordeel van digitaal contact is de oneindige schaalbaarheid.

Psychologische haakjes

Ikea heeft een pad uitgestippeld in de winkel, zodat jij als klant precies de route loopt die tot de hoogste verkoop leidt. Dat kan op je website ook.

Begin klein: nodig je beoogde opdrachtgevers uit op social media. Maak er een gewoonte van om iedereen die je voor het eerst ontmoet in een enigszins zakelijke context uit te nodigen op LinkedIn. Zet in de uitnodiging hoe je ze hebt ontmoet – handig als je over drie jaar wilt weten hoe je die alweer hebt leren kennen.

Nodig je doelgroep op je social media en je blog uit voor een nadere kennismaking. Als je trainingen of boeken verkoopt, zijn dat goede tussenstappen naar een opdracht. Verwijs daar dan naar in je blog en op je social media. Het is het bekende rijtje know-like-trust, niet veel anders dan hoe je contact legt in je privéleven.

Pas wanneer mensen je vertrouwen, laten ze je toe tot hun boardroom voor een grote reorganisatie.

Stippel dit pad uit op je website. Ik noem het de rode loper of je marketingstrategie. Marketeers hebben het over de klantreis of de customer journey.

Consultants creëren content, vorm huur je in

Niet elke consultant is een briljant schrijver. Bovendien vergt communicatie online andere vaardigheden dan die van een doctorandus Nederlands, een journalist of een communicatiemedewerker. Zorg wel altijd dat de content van je eigen bureau komt. Dan kan een professional je helpen daar een goede vorm voor te vinden. Die kan bijvoorbeeld interviewen, structureren en redigeren.

In drukke periodes kun je zelfs een klant laten interviewen – veel klanten vinden het leuk om met naam en toenaam genoemd te worden. En zo niet, dan kun je dat altijd combineren of anonimiseren. Willen ze wel genoemd worden, dan kun je ze zelfs taggen op social media, vaak met enorme impact.

Plan op kleine schaal

Maak een jaarplan met thema’s en zoekwoorden, gebaseerd op de interesse van je doelgroep – niet noodzakelijk hetzelfde als jouw boodschap. Plan dat in elk geval voor de komende maanden. Voer het uit. Duld geen uitstel. Stel hier een vaste trekker voor aan. Bedenk wel dat die ene consultant die nu op de bank zit, volgende maand op een fantastisch project zit. Continuïteit, weet je nog?

Wil je weten wat dit voor jou betekent?

Deel deze pagina