Creatief schrijven – een korte handleiding

Hoe kun je creatief schrijven en een persoonlijk, authentiek verhaal vertellen? Het creatieve aan schrijven is toch dat het een zelfsturende bezigheid is? Hoe zakelijk je tekst ook is, het vergt toch een creatief proces. Het is ook best moeilijk: alles uit je hoofd op papier zetten in correcte, goedlopende zinnen. 

creatief schrijven

Maak je hoofd en je blikveld leeg

Je kunt je sowieso niet concentreren als je nog duizend dingen te doen hebt, al je notificaties op je beeldscherm staan te knipperen en mensen voortdurend binnenvallen met vragen. Onderzoek van Veldhoen + Company toont aan dat niemand dat kan. Zelfs op saai repeterend werk kun je je niet concentreren, laat staan op creatief schrijven.

Pak pen en papier

Verder helpt het niet als je jezelf op de vingers kijkt. Of als er een strenge schoolmeester over je schouder meekijkt naar taalfouten. Die rode kringels die de computer eronder plaatst zijn ook superirritant. Dus zet die spellingscontrole uit en liefst meteen alle beeldschermen om je heen. Pak pen en papier. Gedachtes komen van je hoofd bovendien gemakkelijker via je pen eruit dan via een toetsenbord.

Begin

Een writersblock is niets anders dan uitstelgedrag. Niets jaagt die grote, witte, lege pagina sneller weg dan je eerste woorden. Begin dus gewoon. Creatief schrijven is niet anders dan hard werken. Ga niet wachten op inspiratie, want die komt alleen als je werkt. Niet als je het schrijven uitstelt.

Creatief schrijven eerst

Dus schakel alles uit, behalve je vrije gedachtes en begin met schrijven, bijvoorbeeld met free writing. Dat komt erop neer dat je de wekker zet en tien minuten gaat schrijven. Blijf schrijven, ook als je niets weet. Herhaal dan het belangrijkste woord of onderwerp. Als je maar blijft schrijven.

Na tien minuten mag je je handen even losschudden, maar daarna ga je verder. Ankie Remijn van de pomodorie-techniek stelt dat je 25 minuten achter elkaar werkt en dan 5 minuten pauze neemt.

Schrijf al je invallen op, noteer alle zijwegen die misschien ook best interessant zijn en ook alles wat je nog moet uitzoeken – maar ga het niet opzoeken en al helemaal niet googelen.

Na creatief schrijven volgt structuur

Daarna breng je daar structuur in aan. Zet de zijwegen en invallen in een apart document, knip het op in alinea’s en geef die alinea’s inhoudelijke koppen. Mijn vader deed dat nog letterlijk met een schaar.

Zet er vervolgens bij of het gaat over het benoemen van je doelgroep, de ambitie van je doelgroep, het probleem, de urgentie, de oplossing van je doelgroep, jouw oplossing of het resultaat. Plaats de urgentie bovenaan en maak er vervolgens een logische volgorde van.

Inleiding en titel het laatst

Pas als je weet waar het verhaal over gaat, schrijf je de inleiding en de titel. Zorg dat de belangrijkste woorden (de zoekwoorden)

Na een nachtje marineren kan het altijd nog scherper.

Ook voor een blog bedenk je vaak nieuwe onderwerpen als je ermee bezig bent. Dat neemt niet weg dat je ook die nieuwe onderwerpen moet structureren. Wil je drie keer achter elkaar het zelfde onderwerp behandelen? Werk je naar de lancering van een bepaald product toe? Wissel je af en schrijf je elke eerste van de maand een productbespreking? Structurerende keuzes.

Of eindig juist met creatief schrijven

De andere mogelijkheid is dat je eerst een structuur neerzet en die vervolgens gaat invullen. Je vakwerk zet je vooraf op, uiteraard met hulp van Arie. Je bepaalt waar je over gaat schrijven, wat je ermee wilt bereiken bij de lezer en met welk product of welke deskundigheid van jou het een relatie heeft. Idealiter ga je met een concrete vraag slapen, pen en papier naast je bed. De volgende ochtend begin je meteen met schrijven, zonder dat je bent opgestaan. Liefst schrijf ik nog liggend, op mijn zij.

The dog in the park

Een klant van me omschreef zijn werkwijze met een prachtige metafoor, die ik jullie niet wil onthouden: “Bepaal vooraf je onderwerp en waar je naartoe schrijft, dan ga je niet te ver buiten de perken als je los gaat. Bepaal eerst het park en laat dan de hond van je verbeelding los. Je wilt wel dat hij aan het eind van je wandeling weer met jou mee naar huis gaat.”

Deel deze pagina

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.