Bescheiden verhaal of opscheppen op je website?

Vertel jij op je website hoe goed je bent? Of staat er op je website een bescheiden verhaal met alleen wie je bent en wat je doet?

En, levert je dat opdrachten op?

Leestijd 7,5 minuten

Bescheiden verhaal

Er zijn twee soorten mensen: mensen die bescheidenheid een deugd vinden en daardoor zo min mogelijk op hun website plaatsen. ‘Goede wijn behoeft geen krans’ – eigenlijk hebben ze het liefst helemaal geen website. Zij krijgen toch alleen opdrachten via hun persoonlijke netwerk. En zelfs daarin weten hun contacten amper wat ze allemaal wel niet kunnen, omdat ze daar niet over willen opscheppen. Dat levert dus weinig opdrachten op.

Opschepverhaal

De andere soort heeft ontdekt dat je niet ver komt met die bescheidenheid en dat niemand dan weet wat je kunt. Zij weten dat je reclame moet maken. En dat doen ze vol overgave. Ze schreeuwen het van de daken. Maar ja, veel Nederlanders hebben daar een hekel aan. Ongevraagde mails, opdringerige pop-ups, duizenden contacten op LinkedIn – het levert geen gunfactor op, integendeel.

Wat je doet en wie je bent

Uit mijn onderzoek blijkt dat de meeste adviesbureaus op hun website kiezen voor het bescheiden verhaal: ze delen vooral wie ze zijn en wat ze doen. Dat levert saaie, abstracte websites op. Soms gelardeerd met inspirerende quotes waar weliswaar voor de afzender een heel verhaal achter zit, maar wat voor de websitebezoeker vaag blijft.

Wie je bent

“Ik wil de websitebezoeker graag laten kennismaken met onze mensen.”

Maar waarom zou je doelgroep kennis willen maken met een wildvreemde als ze daar niet beter van worden? Online zijn mensen vooral heel egocentrisch. Dezelfde mensen die op een netwerkborrel heel geïnteresseerd naar je kunnen luisteren, klikken online gewoon onbeleefd door als ze geen voordeel voor zichzelf zien. Niemand is geïnteresseerd in jou, je bureau of je mensen als hen dat niets oplevert. Wat niet betekent dat niemand geïnteresseerd is in jouw verhaal. Hier kom ik later in dit artikel op terug.

Wat je doet

Als een bureau in een bescheiden verhaal vertelt wat het doet, is dat meestal instrumenteel of abstract:

“Wij hebben een scan om [verandering, medewerkers, projectmatig werken of iets anders] te meten.”

“Wij helpen de transformatie te realiseren in complexe situaties.”

Zelden vind ik een website van een adviesbureau waarop ook maar iets staat waar een potentiële klant op zou kunnen reageren met: “Geweldig! Dat is precies wat ik nodig heb!”

Zeker zit een groot deel van de potentiële klanten in een complexe transformatie. Maar die worden echt niet warm van een bureau dat zegt dat ze daarmee kunnen helpen. Want hoe dan, wat dan, waarmee dan? “Tja,” zeggen ze dan, “dat is elke keer anders. Wij leveren maatwerk.” Nog zo’n kreet die ik veel op websites van adviesbureaus zie.

“Geef dan een voorbeeld,” zeg ik.

“Ja maar, dan denken ze dat we alleen maar dát doen. En we doen zovéél.”

“Dan vertel je verschillende verhalen om te laten zien wat je doet in de volle breedte. Een blog is daar een ideale plek voor.”

Vertel het verhaal

Mensen houden van verhalen. In de grote media heet het human interest, maar ook op zakelijk niveau kun je op je website verhalen over mensen vertellen. Tenslotte zijn je klanten en hun medewerkers ook allemaal mensen. Dus een manager doorloopt de fasen van een verhaal, zoals ik eerder onder Arie uiteengezet heb.

De adviesbureaus die dit hebben opgepikt gaan op zoek naar hun eigen verhaal. Prachtig, maar dat is dan weer niet zo’n bescheiden verhaal, dat bovendien hun doelgroep misschien wel aanspreekt, maar niet activeert.

Toen ik een medewerker van Ocean Cleanup sprak en vertelde dat ik verhalen schreef voor bedrijven, reageerde hij met: “Wij hebben natuurlijk een prachtig verhaal,” – wat ik beaamde – “Met een held. Wij hebben Boyan Slat.”

Boyans niet zo bescheiden verhaal

Voor wie onder een steen heeft geleefd: Boyan Slat is de bijzonder aaibare jongen met halflange lokken die bedacht heeft dat je plastic uit de oceaan kan vissen en dat verhaal (jawel!) zo goed kan vertellen dat hij voor zijn organisatie Ocean Cleanup miljoenen heeft opgehaald en het daadwerkelijk weet uit te voeren. Ik sprak die medewerker omdat mijn lief voor Ocean Cleanup de boot, de Interceptor, heeft ontworpen die het plastic uit de rivieren vist, voordat het in de oceaan kan komen. ‘Closing the tap’, noemen ze dat. Iets om trots op te zijn!

mijn held met zijn bescheiden verhaal
Mijn gitaarheld, mijn lief, die bovendien de Interceptor ontwierp

Het gaat dus niet om jou

Maar de trotse en bevlogen jongen die ik sprak, zit gelukkig niet in de communicatie van Ocean Cleanup. Met aaibaarheid alleen doe je niets. Boyans verhaal van Amerikaans proporties of een bescheiden verhaal, het blijft als plassen in een donkere broek: het geeft een warm gevoel maar niemand merkt er echt iets van.

Van 9 tot 5 heeft ook daar weer een geweldige cartoon over: https://www.facebook.com/van9tot5/photos/a.376687465678404/5414243488589418/

Voor echt succes van de Interceptor moeten steden het ding gaan aanschaffen en gebruiken. Als wilt dat steden investeren in zo’n boot, gaat het dus om het verhaal van die steden. Volgens Arie:

  1. De wethouder die de stad vertegenwoordigt is de held – altijd een mens dus. De wethouder wil een leefbare stad.
  2. Het plastic in de rivier verhindert dat: mensen worden ziek en vissers worden werkeloos. Dat is urgent: als er niet snel iets gebeurt, wordt de stad onleefbaar.
  3. De interceptor schept plastic uit de rivier, waardoor schoon water weer beschikbaar komt en vissers weer kunnen vissen.

De held van een bescheiden verhaal

Wie mijn blog al een tijdje volgt, kent het antwoord: de held is je doelgroep. De mensen uit je doelgroep willen zich kunnen identificeren en weten wat jouw aanpak hen oplevert. Dus je vertelt het verhaal van je doelgroep. Natuurlijk is dat elke keer anders, maar mensen kunnen dat heel goed naar hun eigen situatie vertalen, als de held maar op henzelf lijkt. Bovendien geeft een blog je de ruimte om elke keer een ander verhaal te vertellen.

Werkt dat dan?

Dit heb je waarschijnlijk allemaal al eerder van mij gehoord, maar ik kreeg een mailtje van mijn klant Arno Eussen, zodat je het ook een keer van een ander hoort:

“(…) de positieve feedback die ik krijg op de website en de story’s:

  • De inhoud: klanten refereren zelf naar thema’s van mijn story’s om hun problemen te onderstrepen.
  • De manier hoe het geschreven is: aansprekend en van hoge kwaliteit (zo krijg ik terug).

Ik vond dat je dit moest weten. Een compliment aan jou en een mooie voedingsbodem voor meer mooi werk in 2020!”

Hoe vertel je jouw bescheiden verhaal?

Dit is precies wat ik zelf ervaar: mijn klanten refereren naar mijn blogartikelen (verhalen, story’s) om te vertellen wat hun problemen zijn en wat zij van mij willen.

Wat ik doe om Arno Eussen en mijn andere klanten te ondersteunen in het vertellen van hun verhaal, is redigeren en hun klanten interviewen. Soms interview ik ook medewerkers, waarbij ik steeds uitga van hoe de opdrachtgever het ervaren heeft en wat het probleem van de opdrachtgever was. Dus níét de analyse van de consultant. Daardoor wordt het nooit opscheppen en blijft het een bescheiden verhaal. Waarin je toch mooi je successen kunt vertellen.

Hoe deel je jouw bescheiden verhaal?

Je verhalen plaats je op je website. Niet op social media, want daar kun jij niet bepalen hoe het er precies staat en hoe het eruit ziet. Artikelen op LinkedIn verhogen vooral de vindbaarheid van LinkedIn en verleiden op alle mogelijke manieren de lezer om terug te keren naar hun timeline, in plaats van contact op te nemen met jou. Dus plaats de verhalen op je website. Deel ze vervolgens in een mailing of nieuwsbrief met je klanten en je doelgroep. Houd je hierbij aan de privacyregels. Niet alleen vanwege de wet, maar allereerst omdat je ook met toekomstige klanten netjes wilt omgaan en bovendien omdat je daarmee een toegewijd publiek opbouwt. Langzaam, maar duurzaam.

Social

Deel je artikelen daarna pas op social media met een korte post (mét beeld) waarin een link naar het betreffende artikel op je website staat. LinkedIn ligt voor de hand, maar vergeet ook niet dat bijna iedereen boven de 25 tegenwoordig op Facebook zit. Twitter is sinds Trump ook weer populair en voor wie goede beelden heeft, bijvoorbeeld productontwikkelaars, is Instagram te overwegen. Social media komt dus als laatste, omdat je je doelgroep wilt verleiden zich in te schrijven voor je nieuwsbrief. Social media is er namelijk op gebouwd om mensen zo lang mogelijk op dat platform te laten blijven en juist niet naar jouw website door te laten klikken.

Verder vergt social media meer posts dan je schrijft door de vluchtigheid ervan. Geen enkel probleem dus om oudere posts opnieuw te plaatsen – rouleer je artikelen hier gerust.

Voordat je niets meer over jezelf vertelt

Een ongeruste klant had kunstgrepen uitgehaald om haar eigen verhaal om te zetten in het verhaal van een anonieme klant. Ze mocht het immers niet over zichzelf hebben, had ze van mij geleerd. Sorry, Kit, dat mag natuurlijk wel. Zeker als je zelf ooit in de schoenen van je ideale klant hebt gestaan. Want je bent juist dubbel zo geloofwaardig als je zowel deskundige als ervaringsdeskundige bent. Het maakt je bovendien kwetsbaar en daardoor sympathiek. Schrijf over die periode in de verleden tijd en onthul aan je doelgroep hoe jij je daardoorheen geworsteld hebt.

Over ons

Zo’n verhaal van ‘gisteren deed ik het nog’ leent zich niet alleen goed voor een blogartikel, maar ook voor de pagina die niet mag ontbreken op je website, zeker niet als je een adviesbureau hebt: de over-ons-pagina. Voor de eenpitters de over-mij-pagina, zie daarvoor punt 7 van Waanzinnig Eerlijke Marketing.

Als je vertrouwen wilt wekken bij je doelgroep om hen te mogen adviseren, is het essentieel dat je je adviseurs voorstelt. Onmisbaar in dat rijtje is overigens ook de persoon die ze aan de telefoon krijgen als ze bellen. Op die pagina is het dus essentieel dat je wel iets over jezelf vertelt. De over-ons-pagina blijkt zelfs de meest bezochte pagina te zijn na de blog op websites van adviesbureaus. in elk geval beter bezocht dan de homepage (sic!)

Algemeen

Geef op de over-ons-pagina antwoord op de volgende vragen:

  • Waarom wil jij juist je doelgroep graag helpen? Beschrijf bijvoorbeeld een mooi moment waarop jij iets belangrijks voor een klant hebt kunnen doen.
  • Hoe draag je daarmee bij aan een betere wereld? Dit is de ‘why’ van je bedrijf.
  • Waarom ben jij de beste die dat kan doen? Beschrijf je kennis en ervaring. Hier horen ook licenties thuis.
  • Hoe verwacht jij dat de toekomst van je vakgebied eruit ziet?
  • Wat vind jij dat je doelgroep daarmee moet doen?

Persoonlijk

Daarnaast geeft elke consultant nog antwoord op elke vraag voor zover dat specifieker is dan in het algemene deel. Plaats bij elke consultant een goed herkenbare foto en geef de ruimte om iets persoonlijks te vertellen, variërend van gezinssamenstelling inclusief belangrijke huisdieren tot hobby’s en favoriete gerechten. Dit is echter niet verplicht, want niet iedereen voelt zich hier gemakkelijk bij.

Kortom

Schep niet op maar vertel enthousiaste verhalen vanuit het perspectief van je doelgroep op je website. Daarin geef je het podium dus aan je klanten. Je klanten zijn de held die de draak verslaan. Jij staat half in de coulissen en reikt je klant het zwaard aan, maar je laat je klant schitteren. De lezer zit toch al op jouw website. Het succes straalt sowieso op jou af, maar je wint de gunfactor omdat je je klant tot held maakt. Je doelgroep identificeert zich met de klant, wil ook held worden en weet meteen wie die daarvoor in moet schakelen.

Wil jij mijn held zijn?

Mijn klanten zijn mijn helden en ik maak jou graag tot mijn held. Bel of mail me daarvoor meteen:

Deel deze pagina

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.