Wat is de ideale lengte van je blog?

Als je wilt dat je boodschap overkomt op je websitebezoekers, wil je weten wat de ideale lengte van je blog is. Dat hangt er natuurlijk vanaf hoeveel ze bereid zijn te lezen. Wanneer is je tekst te kort en wanneer is die te lang?

Dit artikel bevat 450 woorden en kost de gemiddelde lezer minder dan twee minuten om te lezen. Maar ik schrijf ook artikelen van 1700 woorden.

Hoe langer ze blijven, hoe langer ze aan je denken en hoe meer ze zich met je verbonden voelen. Maar een erg lang artikel kan ook afschrikken. Of mensen haken af voordat ze bij je call to action zijn. Wat is dan de ideale lengte van je blog?

Houd het simpel

Lezen is een vermoeiende bezigheid. Zeker voor je opdrachtgevers, want die hebben gewoon geen tijd. Ook voor hoog opgeleide professionals. Zelfs liefhebbers van dikke pillen van romans willen korte, zakelijke teksten. Pas als ze helemaal gegrepen zijn, gaan ze echt lezen. Zorg dus dat je intro in elk geval kort en krachtig is. En dat meteen duidelijk is waar het over gaat. Geen al te creatieve titels dus.

Wat is dan de ideale lengte van je blog?

Per pagina van je website is de ideale lengte van je tekst verschillend. Maar 400 woorden is toch wel het minimum. Tekstverwerkers houden dat keurig voor je bij en het staat ook vaak aan de achterkant van je website, waar je de tekst toevoegt.

Min of meer

Natuurlijk verschilt het per situatie hoeveel je vertellen kunt. Beleidsambtenaren lezen gemakkelijk duizend woorden. Lange cornerstone artikelen behandelen zo goed als alles van een onderwerp en kunnen een paar duizend woorden lang zijn. In de zomer en rond de kerst plaats ik vaak heel korte artikelen.

Google

Daar komt bij dat Google lange artikelen zoals deze over nieuwsbrieven bijzonder waardeert. Zeker als er zoveel waardevolle informatie in staat dat je lezers het helemaal uitlezen en dus lang op de pagina blijven. Het verhoogt de vindbaarheid van die pagina en dat straalt uit naar je hele website.

Verwachtingsmanagement

Sinds kort vermeld ik er ook in de mailing en bovenaan het artikel bij hoe lang het lezen ongeveer duurt. Dan weet je lezer waar die aan toe is. Reken op ongeveer 250 woorden per minuut gemiddeld, afhankelijk van je doelgroep.

Zinvolle informatie

De ideale lengte van je blog is, kortom, zo lang als je nodig hebt om je boodschap over te brengen. Elke alinea bevat zinvolle informatie voor je doelgroep. Alles wat daar niet aan bijdraagt, schrap je.

Voorbeelden

Ten slotte mag je elke tekst eindeloos uitbreiden met concrete voorbeelden. Die maken een tekst beter invoelbaar en geven beeld aan een abstracte boodschap.

Wil je dat ik eens naar jouw blogteksten kijk?

Deel deze pagina

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.