Is het noodzakelijk dat je mensen persoonlijk spreekt om vertrouwen op te bouwen? Voor veel adviesbureaus is dit reden om online maar niets te doen. Daarmee mis je kansen. Ontdek hier hoe jouw online en offline gedrag de optimale combinatie vormen om online vertrouwen op te bouwen.
Leestijd 4 minuten
Niet online? Onbetrouwbaar.
Ook als jij niets met social media hebt, alles wat je online wil lezen eerst uitprint en zelf nooit iets opzoekt op Google, dan betekent dat nog niet dat je klanten ook compleet offline leven. Het CBS vermeldt dat 97% van de mensen ouder dan 12 jaar in Nederland toegang tot het internet hebben in 2017 en dat zal alleen maar meer zijn geworden. Dat is inclusief mensen in coma. 86% van alle 12+’ers zit dagelijks op internet en 85% op social media. Ben je daar niet aanwezig, dan ben je ongeloofwaardig en onbetrouwbaar voor je doelgroep.

Waardevolle informatie voor de volgende stap
Je neemt je bedrijf serieus, dus je doet meer dan leuke plaatjes delen en vertellen wat je dit weekend hebt gedaan. Daarom kies je voor inhoud. Je plaatst waardevolle informatie je op je website, want daar is de mogelijkheid voor je doelgroep om de volgende stap te zetten; contact opnemen of een kennismakingsproduct aanschaffen. Om dat regelmatig aan te vullen en actueel te blijven, onderhoud je dus een blog. Dat je weer even weet waarom deze serie artikelen zo oneindig belangrijk voor je bedrijf is.
Geef je dan niet alles weg? Nee, want
- Alles is toch al op internet te vinden en dan liever op jouw website dan op die van je concurrent.
- Als de bakker je het recept van brood geeft, koop je het toch nog bij haar omdat zij het beter kan en omdat jij er geen zin in hebt en geen tijd voor.
- Wie genoeg heeft aan een blog
- Adviesbureaus zouden zich hier helemaal niet druk om moeten maken. Je diensten zijn zo ongelooflijk afhankelijk van de situatie en je klant. Bovendien is het jouw aanwezigheid ter plekke die het verschil maakt, en niet een bepaalde tip.
Maar is het dan nog wel waardevolle informatie?
Je informatie is concreet en daardoor heel klein. Je lezer kan het vrijwel meteen toepassen met een resultaat op korte termijn. Dat is de kracht van een goed blogartikel en tegelijk geef je daarmee nooit een heel traject weg.
Je geeft in je blog bijvoorbeeld een tip om staand te gaan vergaderen. Of om de volgende vergadering eens een keer met de verschillende partijen door elkaar te gaan zitten, in plaats van de ene partij aan de ene kant en de andere partij aan de andere kant. Als je lezers dit toepassen, in gedachten of in het echt, zien ze dat jouw adviezen werken. Het draagt bij aan je betrouwbaarheid als expert. Maar daarmee heb je alleen nog maar een amuse geserveerd. Voor het complete menu moeten je lezers alsnog contact met je opnemen. Daartoe nodig je ze uit met een call to action.
Vertrouwen is belangrijker dan dat ze je aardig vinden
Anderen willen graag aardig gevonden worden. Maar aardig zijn is niet genoeg.
‘Met aardige mensen dempen wij het Rapenburg’, zei een ballerige Leidenaar mij eens. Natuurlijk is het leuk als je potentiële klant je aardig vindt, maar ik ken veel aardige mensen met wie ik nooit zou willen werken. Het gaat om vertrouwen. Vertrouwen levert je de echte gunfactor op. Dat betekent dat je doet wat je belooft, dat je consequent, eerlijk en betrouwbaar bent. Ook in je blog.
Laat je klant online vertrouwen creëren
Online vertrouwen wek je in Nederland niet met te vertellen hoe goed je was in je laatste project. Dat kun je beter de klant van dat project laten vertellen. Veel overtuigender en betrouwbaarder. Een citaat met naam en toenaam in je referenties doet wonderen.
Nog mooier: interview die klant over je project. Laat die klant vanuit haar perspectief vertellen hoe zij het ervaren heeft. Allereerst kan zij ongestraft veel positiever over jou vertellen en kun jij daarmee veel beter online vertrouwen opbouwen. Bovendien neemt zij je doelgroep mee vanuit hun eigen perspectief: het verhaal van de doelgroep.
Toneel
Met als bonus, dat jij sympathie krijgt omdat je een ander het podium geeft. Ik vergelijk het wel eens met het toneel: jij bent de verteller (dus ook de ‘ik’) in de coulissen die de held (je klant) het zwaard (jouw dienst) aanreikt om de draak (haar probleem) te doden (op te lossen). In de zaal zit het publiek; je lezer. Die kan zich gemakkelijk met je held identificeren, want het is je doelgroep, net als je held.
Iedereen wint: je klant krijgt een podium; plaats ruimhartig een link naar haar website of LinkedInprofiel, dat maakt het alleen maar overtuigender. Je doelgroep identificeert zich met haar en haar winst. Maar vooral: jij kunt online vertrouwen opbouwen. Met een citaat van haar over jouw dienst overtuig je meer mensen dan wanneer jij vertelt hoe goed je bent.
Vertrouwen opbouwen met beloftes vervullen
Beloof in je inleiding dat je een oplossing gaat bieden, of in elk geval een stukje daarvan. En maak dat waar. Verwijs je lezers dus niet naar een training die ze moeten volgen om te ontdekken wat die oplossing dan is, maar geef een concreet stuk van de oplossing in je artikel. Als je over een praktijkvoorbeeld schrijft, zoom dan net zo lang in tot je bij een anekdote komt, waarin je minstens één concrete tip kunt geven, die je lezer direct kan toepassen. Nodig je lezers uit om het ook echt te gaan doen. In die toepassing vervul jij je belofte en daarmee kun je daadwerkelijk online vertrouwen opbouwen.
Online vertrouwen opbouwen met regelmaat
Zorg ten slotte dat je blogartikelen ook met de regelmaat van de klok verschijnen en verspreid ze ook regelmatig per social media en mail. Beloof iets in de inleiding en de titel en lever dat ook werkelijk. Ik zie soms artikelen die allerlei antwoorden beloven, maar die krijg je alleen in de cursus die ze aanprijzen. Dan voel ik mij bekocht. Het wekt geen online vertrouwen.