De ideale vorm van een blogartikel is de vorm die je doelgroep graag leest. Daarnaast is afwisseling aantrekkelijk. Of juist elke keer dezelfde vorm. Of juist een vaste afwisseling. Kortom, wat je doelgroep graag leest.
Leestijd: 16 minuten, maar lees alsjeblieft niet het hele verhaal in één keer. Kies uit de opties een paar die je het meeste aanspreken, lees die paragrafen en ga dan vooral aan de slag. Kom je vast te zitten?
Natuurlijk gebruik je Arie als recept, maar zoals alle goede recepten is het niet meer dan een basis: de bodem van de taart. De ingrediënten bepaal je zelf, afhankelijk van wat jouw doelgroep aanspreekt. Arie noemt meel, vet en smaak, maar jij kiest de bloem of amandelmeel, boter of olie en suiker of hartig. En dan heb ik het nog niet over de vulling.
Hier 24 recepten met 24 keer een specifieke vorm van een blogartikel. De artikelen kun je laten schrijven door de betrokkene of je kunt de betrokkene (laten) interviewen. Klik erop om meteen naar de betreffende uitleg te springen.
Normaal is altijd de doelgroep de held, maar heel af en toe mag je zelf de held zijn. Nog steeds geldt: in Nederland vinden we dat bescheidenheid je siert. Je doelgroep moet waarde aan dit artikel hechten, anders is het waardeloos. Letterlijk.
Voor deze vorm van een blogartikel, vertaald naar Arie, geeft de CEO of de oprichter van het bedrijf antwoord op de vragen:
Elke opdracht is weer anders, maar je hebt een bepaalde werkwijze om een project aan te vliegen. Daarmee weten potentiële klanten enigszins waar ze aan toe zijn. Veel adviesbureaus gebruiken verschillende tools. Voor elke tool kun je een dergelijke vorm van een blogartikel schrijven. Combineer dit artikel met een casusbeschrijving volgens de sandwich van Arie.
Deze vorm van een blogartikel gebruik ik zelf het meeste voor mijn klanten.
Dit is hetzelfde als de vorige vorm, alleen je klant krijgt hier nog meer podium. De anonieme vorm hiervan is lastiger. Laat je klant de tekst lezen voordat je het plaatst en accepteer zo veel mogelijk wijzigingen, al vraag je alleen op de inhoud te reageren. Houd ruimhartig rekening met gevoeligheden. Eén voorwaarde: de klant moet wel toe kunnen geven dat er een urgent probleem bestond, dat ze alleen niet op konden lossen.
Bepaal zelf of je de interview-vorm gebruikt, of dat je de klant als het ware spontaan laat spreken. Gebruik voor het beeld een goede foto van de geïnterviewde en noem de fotograaf.
In veel gevallen moet de opdracht voor een consultant leiden tot een meerwaarde voor de klant van je klant. Wat heeft die gemerkt van de verandering? Denk bijvoorbeeld aan een ‘burger’ die nu beter bediend wordt door een gemeente dankzij jouw consultancy of een particuliere klant van het bedrijf dat je geadviseerd hebt die nu enthousiast is over de service.
Dit interview kan meteen een onderdeel zijn van je doelgroepanalyse. Het leuke is, dat je op deze manier je potentiële klant informeert over wat jij kunt betekenen, zonder dat je aan het verkopen bent. Dit is meteen de belangrijkste voorwaarde voor dit gesprek: je mag absoluut niets doen dat ook maar in de verste verte op verkopen of marketing lijkt. Je interviewt alleen deze persoon met oprechte en nieuwsgierige interesse in diens probleem.
Natuurlijk kan ook een consultant concrete tips geven. De tips kun je vaak in een opsomming geven, maar introduceer het artikel dan met het probleem dat ze oplossen en de bijbehorende urgentie en voor wie ze het oplossen – de held en haar missie.
Sluit af met het bereikte resultaat en eventueel een link naar de training.
Voorwaarde om een deskundige te interviewen, is dat deze een specifieke oplossing heeft voor een specifiek probleem waar jouw doelgroep mee zit. Het kan een vakgenoot zijn of een goeroe, een concurrent of een expert op een aanpalend vakgebied. Soms is een BN’er interessant, denk aan een minister of een CEO van een bekend bedrijf. De BN’er moet wel echt een visie op het vakgebied hebben en inhoudelijk wat te vertellen hebben.
Interview de deskundige met opnieuw de insteek dat jouw doelgroep de held is. Een medewerker van een niet nader te noemen goeroe op het gebied van milieu zei kortgeleden tegen me, toen ik hem Arie probeerde uit te leggen: “Wij hebben al een held!” Maar de goeroe is geen held in jouw blogartikel. Dat is altijd je doelgroep.
Wees heel zuinig met het interviewen van nieuwe medewerkers voor je blog. Eerste voorwaarde is dat het een toegevoegde waarde voor je doelgroep heeft. Interessant is het bijvoorbeeld als zij specifieke ervaring of kennis heeft die je bureau niet eerder in huis had. Interview haar dan als een consultant over haar aanpak. Aarzel niet om haar ervaring voor een vorige werkgever te benoemen. Link daar alleen naar als het geen concurrent is.
Natuurlijk staat ook hier je doelgroep op het podium. Als de reden dat ze voor jouw bureau heeft gekozen relevant is, vraag dan ook wat ze zo interessant vindt aan je doelgroep.
Wanneer je een doelgroepanalyse hebt uitgevoerd, kun je de samengevoegde resultaten in een artikel benoemen. Je doelgroep kan het als een concurrentieanalyse gebruiken of als een benchmark. Overweeg om hier een infographic van te laten maken.
Je promotieonderzoek, een jaarlijks onderzoek van je bureau of een onderzoek dat je voor een klant gedaan hebt en mag publiceren. Als het interessant kan zijn voor je doelgroep, kun je er een artikel over schrijven.
Zelf zoek ik een aantal adviesbureaus die direct klanten uit hun online communicatie krijgen. Reden is, dat veel van mijn klanten en potentiële klanten denken dat dit niet mogelijk is voor een complexe dienst als strategisch advies. En mogelijk kan ik er ook nog wat van leren. Verder gaat het interview precies als een interview over een casus.
Leg je oor te luisteren bij je accountmanagers, je consultants en niet in de laatste plaats de mensen die als eerste de telefoon opnemen en de mail binnenkrijgen in je bureau. Dat zijn vaak telefonisten, receptionisten, office managers en junioren. Vraag hen welke vragen zij veel tegenkomen. Dit zijn vragen waar je doelgroep kennelijk mee zit. Beantwoord die vragen in blogartikelen. De kop is de vraag, dat heb je alvast. Laat de vragen beantwoorden door je beste consultants.
Als je veel vragen van je doelgroep krijgt over je vakgebied, kan het interessant zijn om zelf een mini-wiki samen te stellen. Hierin leg je verschillende begrippen uit, net zoals Wikipedia, maar dan volgens je eigen regels. De regels die Wikipedia stelt zijn nogal streng – en terecht – maar zo objectief wil je niet altijd de boodschap brengen.
De artikelen van je wiki beginnen allemaal met het zoekwoord, al dan niet in de vorm van een vraag van je doelgroep. De doelgroep en hun missie zijn bijna overal impliciet. De structuur die van Arie overblijft is dus eigenlijk alleen probleem met oplossing oftewel vraag en antwoord.
Overweeg een aparte pagina naast je blog of maak ten minste een aparte categorie aan binnen je blog. Als je het echt heel goed uitlegt, supergoed vindbaar bent (SEO) en dat veel beter doet dan je concurrenten, kun je overwegen een eigen website hiervoor te bouwen, die wel duidelijk maar niet irritant is gelinkt met je bureau. Daarmee word je een autoriteit waar ook anderen naar kunnen verwijzen. Meestal niet je directe concurrenten, maar wel consultants in aanpalende vakgebieden.
Een zakelijk blog bevat in principe géén persoonlijke verhalen over het privéleven van je consultants. Maar soms zijn er toch prachtige metaforen die zich aandienen en kan een persoonlijke interesse of een gezinsverhaal van een consultant iets losmaken bij je doelgroep. Je toont een menselijk gezicht. Ik vind het wel voorwaarde dat het gekoppeld is aan een zakelijk onderwerp.
Gebruik het verhaal volgens de sandwich van Arie: casus-theorie-casus, waarbij het persoonlijke verhaal de casus is. Voor de theorie kun je een echte of imaginaire bedrijfscasus gebruiken of je bedrijfsfilosofie.
Als je events gebruikt voor je marketing en communicatie, doe je daar uiteraard verslag van op social media. Het is ook voor je blog te gebruiken, maar wederom alleen als je doelgroep daar wat aan heeft – en dus ook de mensen die er niet bij waren. Naar de deelnemers kun je altijd nog een link sturen naar de foto’s van het feest, maar die zijn voor niet-deelnemers niet allemaal even interessant.
Voorwaarde is dat je event inhoudelijk relevant is voor je doelgroep. Bijvoorbeeld omdat er inhoudelijke lezingen of workshops waren. Versla lezingen zoals je een interview met een deskundige beschrijft. Echt interactieve workshops krijgen deze vorm:
Gebruik als beeld uiteraard foto’s van het event.
Bij uitzondering kun je een toekomstvisie op je vakgebied geven en hoe je doelgroep zich daarop voor kan bereiden. Richt dit artikel in zoals het interview met de bedrijfsleider.
Veel consultants worden pas ingeschakeld als het al te laat is. Je wilt ze eigenlijk aanspreken voordat ze het probleem echt als probleem ervaren, want voorkomen is beter dan genezen.
Het aardige is dat je bloglezers voor het overgrote deel precies in dat stadium zitten. Ze denken dat ze je nog niet nodig hebben en ze bellen je pas als het te laat is om je vervolgens een opdracht te geven voor een afgekaderd onderdeel. Die zijn dus exact de doelgroep voor dit soort artikelen.
Veel consultants worden ingeschakeld voor een beperkt onderdeel van het grote geheel. Maar meestal zijn integrale oplossingen beter om suboptimalisatie te voorkomen. Je wilt dan in een vroeg stadium al samenwerking met anderen die aan hetzelfde project werken, in het zelfde programma een project leiden of op andere vakgebieden in het bedrijf werken waar je toch mee te maken hebt. Je wilt, kortom, afstemming voor een integrale benadering. Het artikel lijkt op dat over de voorbereiding van een project.
Als je een stappenplan in je aanpak gebruikt, kun je dat ook voor je blog beschrijven. Introduceer ze kort met eventueel je doelgroep en hun missie, maar in elk geval het probleem en de urgentie waarvoor je dit stappenplan gebruikt. Eindig met het resultaat wat met het stappenplan beter is dan zonder.
Waarom een stappenplan delen als dat je product is? Net als alle andere informatie die je deelt: als bedrijven het met alleen de beschrijving kunnen, zijn ze je klant niet. Je brengt wel je bedrijfsfilosofie en -werkwijze over en krijgt sympathie voor het ruimhartig delen van je ideeën. Je concurrenten kunnen het kopiëren, maar nooit op jouw manier. De werkelijkheid is altijd complexer en juist door het op je website te plaatsen laat je zien dat jij het origineel bent. Intussen is het onderdeel van je communicatieplan.
Volgens de structuur waarop je als trainer tips geeft, kun je ook tips geven over vakgebieden die grenzen aan je eigen vakgebied. Zo geef ik af en toe tips over beeld en zoekmachineoptimalisatie. Hiermee geef je aan hoe belangrijk een integrale aanpak is, zij het minder expliciet dan in de risico’s van suboptimalisatie hierboven.
Denk aan onderwerpen als projectmanagement, interimmanagement, omgaan met stress, HR naast jouw teambuilding of financiën naast jouw projectmanagement.
Ga niet te ver hierin. Ik volgde ooit een interessant blog over ondernemen voor zzp’ers, totdat ik het bedrijf wilde inhuren als ondernemerscoach. Ze bleek illustrator te zijn. Weliswaar illustreerde ze vaak bijeenkomsten over ondernemen, maar ze was daarin geen expert. Eigenlijk ging haar blog dus over de business van haar klant. Verwarrend.
Interview een samenwerkingspartner, zoals je een deskundige interviewt. Benoem expliciet dat je samenwerkt. Stel voor om dit ook voor haar website te doen met een interview van een van jouw consultants.
Als je een boek hebt uitgegeven, kun je een samenvatting posten. Zorg dat de samenvatting in elk geval één relevante tip voor je doelgroep bevat en plaats uiteraard een link naar de plaats waar je je boek verkoopt. Als boeken verkopen je business niet is, verwijs dan naar je uitgever of een boekverkoopwebsite. Zorg wel dat de link precies bij jouw boek terecht komt, en niet op bijvoorbeeld de homepage van je uitgever.
Een boek op je vakgebied waar je doelgroep wat aan heeft kan interessant zijn om te reviewen. Bijvoorbeeld een boek over LEAN als je zelf LEAN implementeert. Ga niet je concurrenten promoten, maar met de nodige tact en terughoudendheid kun je heel goed een boek van je concurrent reviewen.
Een scan, een methode of een werkwijze als LEAN kun je bespreken als vorm van een blogartikel om je doelgroep te vertellen waarom jij ermee werkt of waarom juist niet. Je kunt ook verschillende methoden vergelijken en er je mening over geven.
Heb je een paar ideeën opgedaan en wil je ondersteuning bij de toepassing ervan?
Tekst is muziek. Als de melodie van een tekst goed is en er een lekkere…
'Ja hoor eens, we hebben net onze website helemaal opnieuw ingericht, dan gaan we dat…
‘Als ik vertel wat ik doe, wordt het heel technisch. Dat kan ik toch niet…
'Waar plaats ik mijn blogartikel? Op LinkedIn, Facebook, een blogwebsite, in de mail of toch…
Je moet zichtbaar zijn waar je doelgroep zit en iedereen zit op social media. De…
Eerst kon je een pagina nog volzetten met een bepaald zoekwoord en kon je daarmee…
Bekijk reacties
Dank je Caroline voor je nuttige en soms verrassende tips.
veel succes
johan
Dankjewel Johan! Leuk om te zien dat je niet alleen het eerste exemplaar van mijn onderzoek in ontvangst wilde nemen, maar ook mijn blog nog volgt.