HNW: hoe houd je verbinding?

Het nieuwe werken (HNW) geeft medewerkers de vrijheid om te werken waar en wanneer ze dat willen. Je kantoorkosten zijn laag, maar hoe houd je verbinding?

Leestijd: 3 minuten

Waar zet je de koffieautomaat op het strand?

Het is heel hip wanneer je mensen in een café werken, in hun pyjama of op het strand. Maar hoe blijft het een team? Hoe vaak spreken ze elkaar? Waar zet je de koffieautomaat?

Veel HNW-bedrijven vallen vroeg of laat uiteen. Mensen kennen hun klanten wel, maar hun collega’s niet. Bij Pentascope heb ik het zelf als consultant meegemaakt. We zaten altijd bij de klant. Lekker zichtbaar daar, maar op ons eigen bureau kwamen we zelden. Het enige verschil met de medewerkers van de klant was, dat wij geen kerstpakket kregen. Waar hoor je nog bij?

HNW

‘Ik ben je collega, mag ik me even voorstellen?’

Ergens waren we wel trots dat de klanten ons als de hunne zagen. Maar als je je aan elkaar moet voorstellen op de jaarlijkse strandborrel, dan is er toch wat aan de hand. Dan mag je je afvragen wat je bedrijf nog toevoegt aan de waarde voor je klant. Of aan henzelf. Je zou toch meer willen zijn dan de afzender op hun loonstrookje. Misschien doe je zelfs je best om een bepaald imago op te houden. Je kent dat wel: marketing, bedrijfsfilosofie, visie en zo. Dat is dus volkomen waardeloos als je doelgroep jouw mensen niet meer herkent als je medewerkers. Zo was HNW niet bedoeld…

Verbinding in je HNW-bedrijf

Om een beetje grip op je medewerkers te houden moet je wat van ze weten. Zeker in een HNW-bedrijf waar je ze weinig ziet. Je moet weten wat ze doen, waar ze goed in zijn en welke waarde ze jouw klanten bieden. Je wilt dat je accountmanagers weten waar je consultants goed in zijn. Je wilt hun expertises kennen, ook die ze nog niet hebben laten zien. Te vaak ben ik op projecten onder mijn kunnen gezet, omdat niemand wist wat ik kon. Nog maar weer een maand workflowschema’s tekenen. Bijna had ik ontslag genomen.

Hoe bloeien jouw medewerkers op met HNW?

Een enkele collega wist wel wat ik wilde, mensen op mijn project zeker. Maar mijn accountmanager? Die sprak ik alleen vlak voor hij me voorstelde aan een klant. In de lift ja. Maar een elevatorpitch had ik toen nog niet. Gelukkig sprak ik Engbert. En vertrouwde ik hem. Dus vertelde ik dat ik gesolliciteerd had bij Pink. ‘Wát?’ Ja, gesolliciteerd.

Maar dat kun je hier ook doen!

‘Wat wil je daar dan gaan doen?’ vroeg hij, met enige paniek in zijn stem. Niet dat ik nou zo’n bijzondere medewerker was, maar wel geschokt omdat hij geen idee had dat dit speelde. En bij wie nog meer?

Ik vertelde van mijn interesse in interne opleidingen, persoonlijke ontwikkeling, coaching. Toen bleek dat hij de Pentascope Academy aan het opzetten was. Precies wat ik zocht. Een maand later zat ik daar ook. Hoe kun je dit soort gedrag bij jouw medewerkers nu voorkomen? Hoe kun je hun wensen voorzien? Hoe kun je gebruik maken van hun verborgen talenten?

Hoe houd je grip op HNW, zonder duur systeem?

Nu iedereen altijd online zit, laat ze dan ook online contacten. Maar dan wel in een format dat bij jouw bedrijf past. En daarvoor hoef je geen duur kennismanagementsysteem aan te schaffen. Je laat ze gewoon elke maand een projectervaring schrijven. Een casus. Een wrap-up, noem het hoe je wilt. Van hun lopende project, hun leukste project ooit, of: hun droomproject. Geen vast format, wel een handige template van Arie. Wie het lastig vindt om te schrijven kan gewoon tien vragen beantwoorden, wie graag schrijft breidt het uit naar eigen inzicht. En als het een beetje loopt intern, kun je het op je website zetten. Een prachtig divers portfolio voor je klanten. Toen ik nog bij Pentascope werkte was dat lastig, maar nu zit op elke website een blogfunctie. Dat is pas Het Nieuwe Werken!

Wil jij ook verbinding binnen je bureau?

Deel deze pagina

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.